Interfon sau videointerfon ? Solutia optima pentru case

Interfon sau videointerfon ? Solutia optima pentru case

18 Martie 2023
10 min de citit

 Cum alegi cel mai bun interfon pentru tine: interfon vs. videointerfon

 

Daca doresti sa te simti cat mai in siguranta in confortul casei tale si sa iti protejezi intimitatea, nu poti ezita sa explorezi cele mai noi avansuri tehnologice in domeniul securitatii caselor si apartamentelor. Tendinta actuala este de a spori confortul zilnic prin automatizarea locuintelor - poti folosi telefonul mobil chiar si pentru controlarea temperaturii interioare sau a frigiderului. 

 

Este vorba de aparitia conceptului de Internet of Things sau IoT. Acesta implica obiecte fizice, senzori, software si alte tehnologii capabile sa se interconecteze si sa schimbe informatie cu diverse dispozitive sau sisteme prin intermediul Internetului sau a altor retele de comunicatie. Nu presupune intotdeauna conectarea la o retea publica de Internet. Poate fi suficienta si una locala, adaptata nevoilor individuale. 

In acest articol, poti descoperi cateva detalii despre doua solutii moderne care pot asigura un grad de control superior asupra securitatii si accesului in casa ta: interfonul si videointerfonul. Desi au multiple beneficii de oferit, unii romanii ezita sa faca o asemenea investitie in confortul lor. Iata cum te poti asigura ca alegi cel mai bun interfon pentru nevoile tale. 

Criterii de care sa tii cont in alegerea interfonului

Interfonul este o solutie adecvata atat pentru blocuri si case individuale, cat si pentru cladiri comerciale. In plus, pe piata sunt disponibile mai multe tipuri de interfon, motiv pentru care, atunci cand esti pregatit sa alegi modelul potrivit pentru tine ar trebui sa ai in vedere urmatoarele criterii:

  • Raza de actiune - reprezinta distanta maxima la care se poate realiza transmiterea datelor (voce sau voce + imagine) fara distorsiuni. De regula, poti opta pentru modele care asigura si o raza de actiune de 300 sau 500 de metri; 

  • Sistemul de alimentare - de cele mai multe ori este necesara o conexiune la reteaua electrica;

  • Usurinta in utilizare - este important sa alegi un model cat mai usor de folosit, pentru ca si copiii si persoanele in varsta sa se poate adapta cat mai repede la utilizarea sa; 

  • Numarul de canale - daca achizitionezi interfonul pentru un bloc de apartamente sau un ansamblu rezidential este necesar un model cu suficiente canale pentru toti locatarii. Poti gasi cu usurinta optiuni cu 255 de canale si chiar variante care permit conectarea de panouri aditionale (in general maxim 3) pentru suplimentarea canalelor care pot fi utilizate;

  • Modul de acces - poti alege un interfon care necesita cartela/un tag RFID sau unul care implica memorarea unui cod;

  • Functiile suplimentare - poate fi vorba de redarea de imagine, interfonul devenind videointerfon sau de posibilitatea de a controla accesul de pe telefon atunci cand este disponibil sistemul BlueLink Acces. Nu neglija nici aspectele care imbunatatesc functionarea pe timp de noapte, precum tastaturile iluminate si LED-uri cu infrarosu care permit captarea imaginilor si in lipsa luminii; 

  • Calitatea sunetului/imaginii - pentru a putea identifica rapid persoanele care doresc sa te viziteze este important ca sunetul sau imaginea sa nu fie distorsionata. In acest sens, pot fi utile tehnologiile de eliminare a zgomotelor de fundal si rezolutiile video cat mai mari; 

  • Rezistenta in timp - daca iti doresti o investie durabila este important sa alegi materialul din care este confectionat interfonul cu grija, sa verifici plaja de temperaturi la care poate functiona si sa te asiguri ca este rezistent in orice conditii meteo si poate supravietui inclusiv vandalismului, mai ales atunci cand instalarea se realizeaza la exterior; 

  • Pretul - trebuie sa ai in vedere atat costul aparaturii necesare, cat si al instalarii si mentenantei viitoare. 

Interfon vs Videointerfon

Te intrebi ce interfon sa alegi in casa ta? Ia in considerare aceste detalii esentiale care te pot ajuta sa decizi care este cel mai potrivit interfon pentru tine - cel audio sau cel video?

Interfonul

Interfon sau videointerfon? Solutia optima pentru case

Sursa foto: Freepik

 

Varianta clasica este interfonul audio. Acesta este intalnit peste tot în Romania, mai ales in cazul blocurilor de apartamente. Majoritatea scarilor de bloc au primit un asemenea upgrade în ultimii 10 – 15 ani. Existenta acestei solutii de securitate si control acces este destul de benefica. Persoanele straine nu mai pot intra cu usurinta in scara blocului, se reduce simtitor riscul de furturi din locuinte, vandalism sau alte evenimente neplacute. In plus, acest dispozitiv poate preveni si vizitele inopinate ale musafirilor nedoriti.

Poti alege intre variante analogice si digitale, cele din urma fiind echipate si cu un ecran care poate afisa lista locatarilor disponibili electronic. Se asigura si o tastatura luminoasa care permite folosirea eficienta pe timp de noapte si un acces facil cu ajutorul unui tag de proximitate RFID. Modul de utilizare este simplu, implicand prezenta unor butoane pentru functiile de apel, comunicare si acces. 

Acest tip de interfon este mai accesibil ca pret si poate fi cel mai bun interfon pentru tine daca doresti sa il utilizezi pentru un bloc de apartamente. Totodata, poate fi adaptat conceptului IoT cu ajutorul unui accesoriu suplimentar - un dispozitiv BlueLink Acces care permite utilizarea telefonului pentru a controla accesul. 

 

 

Videointerfon

Interfon sau videointerfon? Solutia optima pentru case

 

Videointerfonul este o varianta de interfon care asigura atat sunet cat si imagine, ceea ce inseamna ca iti va fi mai usor sa identifici persoana care doreste sa te viziteze. In general, videointerfoanele sunt mai rar folosite in cazul blocurilor pentru ca implica un cost semnificativ si, deseori, nu toti locatarii doresc sa faca o astfel de investiție. Cei care locuiesc la case sunt adesea mai interesati de aceste dispozitive ultramoderne care, asigurand si inregistrare video, se apropie mai mult de conceptul IoT.

 

Un astfel de interfon este mai elegant, atat panoul exterior, cat si postul interior fiind prevazute cu o tastatura touchscreen care face operarea mai facila. Totodata, componenta exterioara este echipata cu o camera capabila sa redea imagini de calitate, inclusiv pe timp de noapte, in timp ce la interior vei beneficia de un ecran generos chiar si de 7 inch care face convorbirile cu posibilii vizitatori mai placute. Unele modele vin echipate inclusiv cu doua comenzi AUX care permit deschiderea usii garajului, spre exemplu. 

 

Daca aceste caracteristici te conving sa ai in vedere inlocuirea interfonului pentru apartamentul pe care il detii cu un videointerfon, afla ca acest lucru este posibil, atat timp cat obtii si acordul celorlalti locatari, existand modele dedicate de interfon video pentru blocuri. 

Principalul lor avantaj este ca sporesc gradul de siguranta al casei considerabil: poti vedea cu exactitate cine doreste sa intre in curtea  sau casa ta. Asadar, riscul de a te confrunta cu o surpriza neplacuta este mai mic. In plus, ai mai multe optiuni de personalizare a modului de functionare - de la setarea unui nivel de volum adecvat si a unei melodii favorite la posibilitatea de a utiliza tastatura touchscreen pentru a controla usa garajului. Si in acest caz se poate asigura transformarea interfonului intr-un dispozitiv smart cu ajutorul tehnologiei BlueLink Acces. 

 

Cei de la Electra pun la dispozitie interfoane și videointerfoane de o calitate superioara, astfel incat, daca iti doresti un asemenea dispozitiv in apartamentul sau casa ta, solutiile oferite merita toata atentia ta. Daca detii o casa individuala, cel mai bun interfon pentru nevoile tale ar putea fi videointerfonul pentru ca ofera un plus de securitate si eleganta in comparatie cu varianta audio, fara a conduce la costuri suplimentare semnificative. 

  
Share-uieste articolul: