Renovarea apartamentului - Sfaturi practice pentru o locuinta moderna si primitoare

Renovarea apartamentului - Sfaturi practice pentru o locuinta moderna si primitoare

7 Noiembrie 2022
10 min de citit

Apartamentul in care locuim, atunci cand este al nostru cu acte in regula, reprezinta o bucurie si o satisfactie. Este locul in care ne dorim sa ne simtim bine, sa gasim confort, relaxare, siguranta, indiferent de momentul din zi sau din noapte. Cu siguranta de abia astepti sa petreci clipe memorabile in compania familiei si prietenilor sau chiar sa te bucuri de linistea si relaxarea din casa! Datorita unei locuinte amenajate si primitoare te vei simti mereu plin de energie, confortabil si acasa!

 

Daca ti-ai cumparat un apartament in bloc vechi si vrei sa il renovezi sau te afli deja intr-unul de mai multi ani, insa este momentul de o infatisare noua, afla prin ghidul Electra Instal cum modernizezi resedinta si care sunt sfaturile practice de care sa tii cont!

 Criterii de care sa tii cont in procesul de renovare

Costuri

Costurile sunt influentate de materialele ce trebuie achizitionate, dar si de modul in care se desfasoara proiectul: realizezi singur noile modificari ale casei sau lucrezi alaturi de o echipa de experti? In primul rand, daca angajezi o firma pentru renovari, ia in considerare costurile pe manopera si transportul pana la locatie. 

 

Pe de alta parte, iata care sunt principalele materiale ce trebuie calculate si luate in considerare pentru un proiect complex si sustenabil: instalatia electrica, instalatia sanitara, materiale de constructie: ipsos, mortar etc, placile de gresie si faianta, parchetul, zugravirea, vopsirea caloriferelor, lacuirea usilor, aplicarea tapetului - daca este cazul, montarea usilor noi, montarea termopanului, instalarea sistemelor de supraveghere: interfonul, camera, usa cu yala smart, diferite electronice si electrocasnice etc.

 

Este necesar sa realizezi un plan detaliat al cheltuielilor pe care le implica renovarea apartamentului. S-ar putea ca toate dorintele tale in materie de modernizare sa nu poata fi indeplinite cu banii pe care ii ai acum la dispozitie. Gandeste-te ce investitii poti amana.

 

De asemenea, cerceteaza foarte bine piata in ceea ce priveste pretul materialelor necesare (placi ceramice, parchet s.a.), astfel incat sa faci estimari corecte ale cheltuielilor care te astepta. In caz contrar, cu presupuneri, sunt sanse mari sa estimezi un buget gresit, mai mic decat ce se intampla de fapt in realitate cu preturile din magazine.

 

Acte necesare

Daca pentru renovarea peretilor: vopsirea sau tapetarea lor, nu ai nevoie de niciun document, pentru lucrari mai complexe, care pot pune in pericol integritatea cladirii vei avea nevoie de o serie de acte prin care ti se vor aproba viitoarele lucrari. Vei avea nevoie de:

  • Autorizatia de contructie de la serviciul de urbanism al primariei sau din zona in care este amplasata locuinta - pentru construirea unui balcon, pentru recompartimentarea apartamentului etc;

  • Avize si acorduri de la diverse institutii dupa caz: Mediu, Gaze, Constructii;

  • Aprobarea de la administratie sau de la consiliul de proprietari ai blocului din care faci parte.

 

Planul de renovare

Bugetul, timpul, etaple de lucru si ordinea realizarii acestora trebuie sa fie foarte bine planificate inainte de a incepe lucrarea propriu-zisa. Asadar, alege camera sau lucrul pe care vrei sa-l realizezi prima oara: vrei sa pui gresie in bucatarie sau sa rezolvi tavanul balconului deschis? Nu lasa o incapere neterminata pentru a trece la alta deoarece iti va fi greu sa mai urmaresti desfasurarea proiectului si vei simti ca nu faci niciun progres.

 

Discuta cu un specialist

Un apartament este o investitie de viitor, un loc pe care ti l-ai ales pentru a sta zi de zi, nu pentru o luna de zile, un an sau doi, ci pentru cel putin zece. O renovare implica foarte multe decizii care tin de aspectul apartamentului, asadar de confortul tau si al familiei. Ce culoare alegi pentru parchet, dar pentru usi? Ce gresie s-ar potrivi la baie? Cum faci sa creezi senzatia de mai mult spatiu in living?

 

Chiar daca stii deja cum vrei sa-ti organizezi viitorul apartament, este important sa discuti si cu o echipa cu expertiza in domeniu. Tine cont ca exista specialisti in amenajari de interior care stiu sa faca chiar si din cel mai simplu si mai mic apartament, unul fabulos, in care sa iti fie mai mare dragul sa intri. Ei sunt oamenii care reusesc sa vina cu idei, acolo unde ceilalti nu reusesc sa dea vreo sansa.

 

Altfel spus, ia in considerare optiunea de a te sfatui cu oameni care au studii in domeniu, cand vine vorba de renovarea apartamentului. Este vorba de confortul si bucuria ta si a familiei pentru un lung sir de ani. Merita, nu-i asa?

 

Etapele renovarii unui apartament

  • Inlocuirea instalatiilor electrice. Fie cladire veche sau noua, instalatiile electrice trebuie intotdeauna verificare si reparate, daca este cazul. Acest pas nu trebuie neglijat nici in cazul instalatiilor sanitare.

  • Curatarea si reparatia peretilor si tavanului. Dupa caz, peretii trebuie curatati de huma (in cazul in care peretii au fost vopsiti dupa o metoda mai veche), dar si de celelalte straturi de vopsea, apoi reparati cu glet, si finisati cu amorsa si lavabila.

  • Refacerea pardoselii. De cele mai multe ori, pardoseala trebuie inlocuita, asa ca descopera unde sunt problemele acesteia si care sunt materialele potrivite pentru inlocuire sa.

  • Izolarea locuintei. Bucura-te de eficienta termica ridicata, dar si de un mediu mai bine izolat acustic si, dupa caz, hidroizolat cu materiale de calitate, precum polistiren, vata minerala sau spuma poliuretanica.

  • Montarea usilor si ferestrelor. Daca ai achizitionat ferestre sau usi noi pentru apartament, acum este momentul ca acestea sa fie montate. S-ar putea ca dupa aplicarea acestora sa fii nevoit sa faci cateva retusuri in zonele respective.

  • Estetica locuintei. Amenajeaza casa dupa bunul plan, in stilul favorit si cu piesele de mobilier dorite. Decoreaz-o si bucura-te de un loc primitor. Mai mult, vrei sa o dai pe aceasta in chirie? Atunci iata cum pregatesti resedinta pentru viitorii chiriasi.

Sursa foto: https://www.pexels.com

Sfaturi practice pentru renovarea apartamentului

Siguranta casei tale

 

Siguranta locului in care traiesti este un factor principal. Astfel, o usa metalica la intrare, cu sistem de securitate, inseamna atat design elegant, dar in acelasi timp si confortul de a sti ca niciun infractor nu ar putea intra in apartament.

 

Un videointerfon este o solutie recomandata, atat la bloc, dar si la casele duplex, unde pot locui cel putin doua familii. Prin urmare, modernizeaza sistemul de intrare in incinta blocului. Discuta cu toti vecinii, costurile se vor imparti, in concluzie suma resimtita de fiecare va fi una mica.

 

Un interfon video inseamna ca tu, din apartament, vei putea sa vezi cine este la intrarea in scara blocului si a sunat la tine. S-a recomandat a fi vecina, dar este intr-adevar ea? Echipa Electra Instal iti sta la dispozitie pentru instalarea unui interfon audio sau video in blocul tau, indiferent de orasul in care locuiesti.

 

Montarea instalatiilor electrice

Este important ca atunci cand vrei sa renovezi sistemul electric din locuinta sa ai in vedere si firele si cablurile ascunse in pereti, deoarece acestea pot fi compromise din cauza trecerii timpului sau din cauza materialelor de proasta calitate. 

 

Se recomanda ca circuitul sa fie realizat din cupru, iar toate prizele si intrerupatoarele sa fie inlocuite cu unele moderne. Ai grija, de asemenea, la pozitionarea acestora. Cu siguranta nu iti doresti o priza la care este greu de ajuns.

 

Nu lucra in orele de liniste

Cui ii plac renovarile la bloc? In special atunci cand vrei sa te bucuri de liniste chiar la tine in locuinta si unul dintre vecinii tai si-a propus sa-si instaleze aerul conditionat. Cu toate acestea, fiecare vecin respecta, sau asa ar trebui, dorinta de modificare a facilitatilor din locuinta celui de langa, insa si cel din urma ar trebui sa aiba in vedere orele de liniste. Acestea sunt cele din intervalul 22:00 si 08:00, respectiv 13:00 si 14:00. Respecta-i pe ceilalti si nu vei intampina nicio problema in etapele tale de lucru!

 

Pe ce perioada se poate intinde renovarea unui apartament?

Perioada de renovare a unui apartament este influentata de problemele pe care le intampini si de amenajarile si imbunatatirile pe care vrei sa le aduci. De exemplu, daca vrei sa infrumusetezi aspectul peretilor si sa schimbi mobilierul din resedinta, atunci proiectul poate dura pana in maxim 2 luni, in functie de timpul pe care-l ai la dispozitie, livrabilitatea materialelor si lucratul propriu-zis. 

 

Pe de alta parte, daca renovezi un apartament vechi sau vrei sa-i oferi acestuia un nou start, atunci va trebui sa incepi prin demolarea sau decopertarea integrala sau partiala a peretilor si tavanelor, recompartimentarea, montarea instalatiilor electrice si sanitare, montajul aparatelor electrocasnice si a mobilei, alaturi de toate finisajele pentru usi, ferestre, pereti, tavan si pardoseli: parchet, gresie etc. 

 

Asadar, un astfel de proiect complex poate dura de la jumatate de an si chiar sa depaseasca cele 12 luni calendaristice. Pe cat posibil, incearca sa renovezi camera cu camera. Vei putea asa sa observi si sa te bucuri de progres!

 

Dupa cum ai observat, renovarea unui apartament nu este un proiect rapid si usor, insa dupa finalizarea acestuia te vei bucura de o casa intotdeauna primitoare si gata sa-ti ofere cele mai bune momente, fie acestea solo sau alaturi de toate persoanele dragi tie! Ia in considerare etapele de lucru, sfaturile practice si recomandarile pentru o renovare ca la carte!

 

Share-uieste articolul: